УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Коли треба набирати воду на Водохреще та як правильно її зберігати

1 хвилина
9,0 т.
Коли треба набирати воду на Водохреще та як правильно її зберігати

19 січня православні християни відмічають одне з найважливіших свят – Хрещення Господнє. У цей день Ісус отримав хрещення від Іоана Предтечі на річці Йордан. За традицією, 19 січня п’ють освячену воду та пірнають в ополонки.

Здавна вважалося, що освячена напередодні Водохреща вода має цілющі властивості та навіть здатна зцілювати хвороби. Про те, коли набирати воду і де її зберігати, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Коли треба святити воду

За Новим Завітом, коли Ісус виходив з води після хрещення, з небес явився Дух Божий, який сказав: "Це є Син Мій улюблений, в Ньому моє благовоління".

Тож у народі говорять, цілюща сила води у день Водохреща позбавляє поганих думок і негативної енергетики, відновлює сили, зцілює та захищає. Освячена вода роками не псується, не "цвіте", не має неприємного запаху. Нею радять вмиватися та окроплювати приміщення. Освячену воду корисно пити натщесерце.

Набирати воду у церкві радять після вечірньої служби 18 січня і протягом всього дня 19 січня. Краще це робити після молитви. Приходити з великими ємностями не варто, достатньо взяти кілька порожніх пляшок. Освячену воду краще перелити з пластикової пляшки у скляну і тримати її закритою. У церкві говорять, якщо взяти звичайну воду і додати в неї краплю освяченої – вода стане цілющою.

Пірнання в ополонку

Сенс свята – у вірі, молитві та очищенні. Купання в крижаній воді – не обов’язковий ритуал.

Але якщо ви вирішили пірнати, робіть це безпечно. Не роздягайтеся до спідньої білизни, краще пірнати у легкому одязі. Попередньо намастіть тіло олією (наприклад, кокосовою) або жирним кремом і зробіть легку зарядку (підійдуть присідання). Занурюйтеся у воду швидко і не більше трьох разів.

Занурення для непідготовленого організму – великий стрес, тому краще завчасно проконсультуйтеся з лікарем.

Раніше OBOZREVATEL розповідав, коли закінчуються зимові святки та що не можна робити у цей період.

Підписуйтесь на канали OBOZREVATEL в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.