УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС
Митрополит Епифаний
Митрополит Епифаний
Глава Украинской православной церкви

Блог | Как пережить потерю близкого человека: пять советов

Как пережить потерю близкого человека: пять советов

Непростое время сейчас. Много человеческих жизней уносит и эта губительная болезнь, и ее последствия, и война, и другие беды… Тяжело, безусловно, очень тяжело терять близких людей. И боль, и грусть, и скорбь, и плач, и слезы – это все естественно, и не стоит этого стыдиться или скрывать. Все мы – только люди. И все мы – временные гости на этой Богом созданной земле, и будем переходить в вечность каждый в свое время – кто раньше, кто позже.

День и ночь, лето и зима, молодость и старость, радость и уныние, рождение и смерть... Для всего в этом мире есть свои, определенные Божьим Промыслом, условное начало и условный конец. Мы, как христиане, знаем, что смерть не является противоположным понятием к жизни, она есть предел, разделяющий эту временную жизнь и вечную. Помните, что во время Таинства Крещения мы духовно рождаемся для жизни вечной с Богом.

Далее текст на языке оригинала.

Коли ви втратили близьку людину і страждаєте від душевного болю, суму, розгубленості, почуття безвиході й жалю, пам’ятайте:

1. Смерть – це не кінець, а рух далі

День смерті – це час, коли душа розлучається із тілом, коли полишає всі хвороби, скорботи, проблеми і клопоти та переходить від життя тимчасового у життя вічне, де немає ні хвороби, ні печалі, ні зітхання.

2. Спочилі продовжують жити

Ми знаємо, що у Бога немає мертвих: "Бог же не є Бог мертвих, а живих. Бо в Нього всі живі" (Лк. 20: 38), просто хтось на землі, а хтось вже у вічності. Любов до наших спочилих рідних нікуди не зникає, вона приймає інші обриси – живе вже не в обіймах чи дотиках, а у нашій пам’яті, в наших серцях, молитві, у надії зустрітися у Царстві Божому та отримати радість тої зустрічі вже навічно.

3. Зустріч – попереду

Смерть – це розлука на певний час. Ніколи не кажіть, що ви вже не побачите рідну вам людину, не відчуєте її любові… Ви маєте можливість зустрітися у вічності у визначений Богом час. Проводжайте спочилу людину з надією зустрічі, бажайте їй добра і моліться за неї, а також достойно проживайте своє життя.

4. Не впадайте у відчай – це гріх

У час біди, коли людина дуже вразлива і слабка духом, злі сили не сплять, це їхній "зоряний час", бо вони намагаються відібрати надію, зашкодити не лише нам, але й спочилим, позбавивши їх необхідної для них нашої сердечної молитви. У цей час справи милосердя, молитва і Таїнства – це та могутня допомога не лише тим, хто переживає біль втрати, а й тим, хто відійшов у вічність. Не лише моліться про спочилих, але й від їхнього імені робіть благодіяння іншим. Молитва і милостиня виявляють нашу любов, доводячи істину: смерть можна подолати любов’ю.

5. Не залишайте нікого та й самі не залишайтесь наодинці з горем

Ви – не самі. Не варто закривати своє серце в горі, християнам дана заповідь носити тягарі одне одного. Тому не залишайтесь самі і не залишайте нікого наодинці з горем, чиніть по-християнськи, будьте небайдужими та милосердними, але не багатослівними. Щирі співчуття, обійми, підтримка і справи у таких ситуаціях говорять більше та гучніше за будь-які слова.

В цю суботу – остання у поточному календарному році батьківська поминальна субота, яка іменується Димитрівською, названа на честь святого великомученика Димитрія Солунського. Це ще одна можливість піднести молитви до Господа за упокій душ спочилих. Тож нехай молитва і добра пам’ять про ваших спочилих рідних по-особливому оживе у ваших серцях.

disclaimer_icon
Важно: мнение редакции может отличаться от авторского. Редакция сайта не несет ответственности за содержание блогов, но стремится публиковать различные точки зрения. Детальнее о редакционной политике OBOZREVATEL поссылке...